Du behöver
- 1 1/2 paket jäst (75 g)
- 5 dl rumstempererat mörkt öl
- 2 tsk salt
- 1 1/2 dl mörk brödsirap
- 250 g messmör
- 1/2 msk malen pomerans
- 1/2 tsk malen nejlika
- 1 tsk malen ingefära
- 2 dl lingonsylt
- 9 dl (ca 500 g) rågsikt
- 4 dl (ca 220 g) vetemjöl special
- ca 4 dl (ca 220 g) vetemjöl
- ägg till pensling
Gör så här
1
Rör ut jästen i lite av ölet tills jästen löst sig. Blanda med resten av ölet i en degbunke eller i köksmaskinens bunke. Tillsätt salt, sirap, messmör, kryddor och sylt. Blanda allt väl. Rör ner rågsikt och vetemjöl special. Tillsätt vanligt vetemjöl tills degen känns smidig. Det är bättre om degen är för lös än för fast, spara gärna 1–2 dl av vetemjölet beroende på fastheten. Resten av mjölet kan användas till utbakningen.
2
Arbeta degen i maskinen cirka 8 minuter. Knåda ihop för hand, lägg i en mjölad bunke och strö över lite mjöl. Täck med plast och en bakduk. Ställ degen i källare eller svalt i kylskåp och låt jäsa över natten.
3
Arbeta ihop degen på bakbordet. Strö mjöl på bänken under tiden degen knådas eftersom degen lätt klibbar. Forma två runda eller avlånga limpor och lägg dem på papprad plåt. Täck med bakduk och jäs limporna 45–60 minuter.
4
Skåra mönster i ytan på limporna med en vass kniv. Pensla med hopvispat ägg och grädda bröden på nedre falsen i ugnen i 200 grader cirka 40 minuter. Lägg ett bakplåtspapper över ifall limporna blir för mörka mot slutet på gräddningstiden.
5
Ta ut limporna och låt kallna inslagna i bakdukar. Bröden kan frysas, men håller sig en vecka i sval rumstemperatur.