Söt saffransfocaccia med torkad frukt

Du behöver 25 g jäst 4 dl fingervarmt vatten 1 pkt (1/2 g) saffran 3/4 dl olivolja med citron 1 msk strösocker 540–600 g (9–10...

Tillagningstid: 75 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 1 pkt (1/2 g) saffran
  • 3/4 dl olivolja med citron
  • 1 msk strösocker
  • 540–600 g (9–10 dl) vetemjöl
  • 1/2 dl olivolja med citron
  • 30–40 torkade frukter:
  • aprikoser, dadlar, fikon, katrinplommon
  • 1 dl torkade körsbär, tranbär eller russin
  • 40–50 valnötskärnor

Gör så här

1
Smula jästen i en rejäl bunke med ljummet vattnet, rör tills jästen löst sig. Tillsätt finstött saffran, olja och socker, arbeta degen smidig med elvispens degkrokar, cirka 4 minuter. Täck med handduk och låt jäsa 45 minuter.

2
Olja en liten långpanna, 30 x 40 cm, generöst. Häll ut degen i formen, olja ovansidan och tryck degen jämntjock. Halvera och kärna ur dadlar, klipp fikon i mindre bitar. Pressa ner nötter och frukt i degen.

3
Grädda mitt i 250 grader varm ugn cirka 15 minuter. Låt brödet svalna på galler och ät det ljum.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top