Tillagningstid: 20 minuter
4 portioner
Du behöver
Du behöver:
5 dl kallt vatten
0.5 pkt jäst
2 tsk salt
11 dl vetemjöl special
1 msk olivolja
Gör så här
1
Häll vattnet i matberedarskålen med plastkniven monterad. Smula ner jästen, kör på låg fart tills den löst sig. Tillsätt salt och arbeta i mjölet till en smidig, inte för fast deg. Degen ska arbetas väl. Knåda samman degen för hand på bakbordet, mjöla degen runtom och lägg i en bunke att jäsa till dubbel storlek, 1–1 1/2 timme. Täck bunken med plast.
2
Knåda samman degen på bänken. Ta lite mer mjöl om degen är för mjuk att forma. Dela degen i fyra lika stora bitar. Fukta händerna med olja och rulla varje bit till en längd, cirka 30 centimeter. Vrid längderna och lägg på papprad plåt. Skär några jack i varje längd, och låt jäsa under bakduk cirka 20 minuter.
3
Pensla längderna med kallt vatten. Sätt in plåten mitt i ugnen i 250 grader och grädda tills baguetterna fått fin färg, 12–15 minuter. Låt kallna på galler, utan att täcka över så behåller de sin knapriga yta.
Tid: 20 minuter + cirka 2 timmar att jäsa