Du behöver
- 320 g pasta t ex radiatori
- 1 st aubergine (400 g)
- 1 tsk salt
- 1 st gul lök skalad
- 1 st vitlöksklyfta skalad
- olivolja
- 1.5 dl torrt vitt vin
- 1 st burk krossade tomater
- 1 st burk passerade tomater
- salt och peppar
- basilika hackade
Gör så här
1
Koka upp saltat vatten till pastan. Skär av ändarna på auberginen och skölj den. Skär i tärningar, lägg i durkslag och strö över salt och blanda. Lägg på en tallrik som tyngd och låt vila i 15 minuter så att en del vatten pressas ut.
2
Hacka löken och pressa vitlöken med knivbladet. Häll olivolja i en stor kastrull tills botten är täckt, fräs lök och vitlök. Skölj och torka av auberginen, fräs med den i 3–4 minuter under omrörning.
3
Häll på vinet, lägg i tomaterna när vinet kokat bort. Låt koka sakta i 15–20 minuter, späd med pastavatten om det behövs, salta och peppra. Koka pastan under tiden. Häll bort vattnet och blanda ner i såsen. Servera i djupa tallrikar och garnera med hackad basilika och riven pecorino eller parmesan.
Tips senare i veckan! Det enklaste tipset är att göra dubbel sats av såsen och spara i kylen eller frysa in. Enkelt att värma i mikron och späda med lite pastavatten för perfekt konsistens.