Tillagningstid: 50 minuter
20 portioner
Du behöver
- 75 g smör
- 2.5 dl mjölk
- 25 g jäst
- 0.5 tsk salt
- 0.5 dl strösocker
- 1 st ägg
- 0.5 tsk kardemumma
- 1 tsk bakpulver
- 8 dl vetemjöl
- ägg
Fyllning:
150 g mandelmassa
1 dl mjölk
Garnering:
5 dl vispgrädde
florsocker
Gör så här
1
Ljumma bitskuret smör och mjölk i degbunken i mikron tills vätskan är fingervarm, 37 grader.
2
Vispa ner smulad jäst, salt och socker tills allt löst sig. Vispa ner ägget. Blanda kardemumma och bakpulver i mjölet. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en deg. Knåda den lätt, använd resten av mjölet om så behövs och låt degen jäsa under bakduk minst
4
Stjälp upp degen, knåda den lätt samman, trilla till en längd som delas i 20 lika stora delar. Trilla bitarna till bullar och lägg dem på papprad plåt. Täck med bakduk och jäs bullarna cirka 20 minuter.
5
Pensla med hopvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i
6
250 grader 5–8 minuter. Låt dem kallna på galler.
7
Skär av locken på semlorna. Gröp ur en del av bullarnas inkråm med en gaffel. Smula inkråmet i en bunke eller i matberedaren.
8
Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida, blanda den med bullinkråmet. Rör ner mjölk till en smidig smet och lägg i bullarna.
9
Vispa grädden till fast skum och klicka eller spritsa grädden ovanpå fyllningen. Lägg locken ovanpå grädden och sikta florsocker över.
Vill du ha en pikant brytning på fyllningens smak så blanda det rivna skalet från
1 citron med mandelmassan och inkråmet innan du rör
i mjölken. Om du vill kan du även smaksätta med några droppar pressad citron.