Semlor på klassiskt sätt

Du behöver 75 g smör 2.5 dl mjölk 25 g jäst (för söta degar) 0.5 tsk salt 0.5 dl strösocker 1 st ägg 0.5 tsk...

Tillagningstid: 50 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 75 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 25 g jäst (för söta degar)
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl strösocker
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk kardemumma
  • 1 tsk bakpulver
  • 8 dl vetemjöl
  • ägg till pensling

Fyllning:

150 g mandelmassa
1 dl mjölk

Garnering:

5 dl vispgrädde
florsocker

Gör så här

1
Ljumma bitskuret smör och mjölk i degbunken i mikron tills vätskan är fingervarm, 37 grader.

2
Vispa ner smulad jäst, salt och socker tills allt löst sig. Vispa ner ägget. Blanda kardemumma och bakpulver i mjölet. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en deg. Knåda den lätt, använd resten av mjölet om så behövs och låt degen jäsa under bakduk minst

3
30 minuter.

4
Stjälp upp degen, knåda den lätt samman, trilla till en längd som delas i 20 lika stora delar. Trilla bitarna till bullar och lägg dem på papprad plåt. Täck med bakduk och jäs bullarna cirka 20 minuter.

5
Pensla med hopvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen i

6
250 grader 5–8 minuter. Låt dem kallna på galler.

7
Skär av locken på semlorna. Gröp ur en del av bullarnas inkråm med en gaffel. Smula inkråmet i en bunke eller i matberedaren.

8
Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida, blanda den med bullinkråmet. Rör ner mjölk till en smidig smet och lägg i bullarna.

9
Vispa grädden till fast skum och klicka eller spritsa grädden ovanpå fyllningen. Lägg locken ovanpå grädden och sikta florsocker över.


Kommentar:
Vill du ha en pikant brytning på fyllningens smak så blanda det rivna skalet från
1 citron med mandelmassan och inkråmet innan du rör
i mjölken. Om du vill kan du även smaksätta med några droppar pressad citron.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top