Bomboloni alla ricotta färskostfyllda småbullar

Du behöver 1 paket (50 g) jäst 1 1/4 dl ljummet vatten 1 dl strösocker 500 g vetemjöl (special), ca 8 1/2 dl 1 1/4...

Tillagningstid: 180 minuter
40 portioner

Du behöver

  • 1 paket (50 g) jäst
  • 1 1/4 dl ljummet vatten
  • 1 dl strösocker
  • 500 g vetemjöl (special), ca 8 1/2 dl
  • 1 1/4 dl ljummen mjölk
  • 75 g mjukt smör
  • ev rivet skal av 1 citron
  • ca 1 liter matolja till fritering
  • Fyllning
  • 1/2 dl strösocker
  • 500 g ricotta (italiensk färskost)
  • mörk choklad (pralin)

Gör så här

1
Vispa ut jästen i vattnet i matberedaren eller i en rymlig bunke. Rör ner hälften av sockret och 2 deciliter av mjölet. Sätt denna fördeg att jäsa övertäckt 50–60 minuter.

2
Efter jäsningen blandas övriga ingredienser in i den jästa degen; resten av sockret, mjölken, resten av vetemjölet (häll av 1/2 deciliter till utbakning om så behövs), smör och citronskal om så önskas. Jäs degen övertäckt till dubbel storlek, cirka 30 minuter.

3
Kavla eller klappa ut degen till en kaka, cirka 1 centimeter tjock. Ta ut rundlar med mått så stora som en espressokopp, 5 centimeter i diameter. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, 30–45 minuter.

4
Hetta upp olja i en gryta till cirka 180 grader. Oljans djup ska vara cirka 5 centimeter i kastrullen. Lägg i 4–5 bullar i taget och fritera dem cirka 1–1 1/2 minut på varje sida tills de fått gyllenbrun färg. Låt dem droppa av på kökspapper.

5
Häll strösockret i en rymlig plastpåse. Lägg i några bomboloni i taget och skaka tills ytan är sockrad.

6
Klipp ett jack i sidan på varje bulle, inte helt igenom. Lägg in en liten sked ricotta och garnera med en chokladpralin eller en bit mörk choklad. Servera bullarna färska till en kopp caffelatte eller te.


Kommentar:
Bomboloni är frukostbröd på Sicilien, berättar Samantha. Mumsiga munkar med smarrig ricottafyllning passar utmärkt till morgonkaffet.
Recept av Samantha Santambrogio.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top