Du behöver
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 5 dl Ljummet vatten
- 0.5 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1 kg vetemjöl
- sesamfrön eller fänkålsfrön
Gör så här
1
Rör ut jästen i vatten i matberedaren eller i en degbunke. Tillsätt olja och salt. Arbeta in vetemjölet till en smidig deg, spara cirka 1 1/2 deciliter av mjölet till justering om
2
så behövs. Degen ska vara fast. Sätt degen att jäsa övertäckt 30–45 minuter.
3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda ihop mycket lätt. Knådas degen för mycket blir den seg och trögare att trilla ut. Trilla ut fyra knubbiga längder som vardera delas i små bullar. Trilla bullarna till fingertjocka längder, cirka
4
30 centimeter långa, och lägg på papprade plåtar. Fukta händerna lite med vatten ifall degen glider undan när längderna trillas.
5
Längderna kan kryddas på ytan med torrostade sesamfrön eller lättkrossade fänkålsfrön. Pensla först bröden med aningen vatten så fäster fröna bättre.
6
Jäs längderna 10–15 minuter på plåtarna. Grädda i övre delen av ugnen i 175 grader 15–20 minuter tills de är gyllene. Låt kallna på galler. Bröden kan eftertorkas en timme i ugnen vid 75 grader med luckan på glänt om de önskas helt torra.
7
Servera bröden som tilltugg till antipasti, till exempel salami och ett glas rött vin.
Grissini kommer från Piemonte i norra delen av Italien. Småbröden äts till antipasti på samma sätt som taralli från södra Italien.
Recept av Samantha Santambrogio.