Du behöver
- Hemlagad röd currypasta:
- 4 röda chili, urkärnade
- 3 vitlöksklyftor
- 2 stjälkar citrongräs, nedre delen i bitar
- 6 cm ingefära, skalad och skivad
- 2 schalottenlökar, i bitar
- 1 tsk korianderfrön
- 3 lime, saft och rivet skal
- 600 g kycklingfilé
- 4 portioner jasminris
- jordnötsolja
- 2 burkar kokosmjölk à 400 g
- 1–2 msk fisksås
- 1 röd paprika, urkärnad, ansad och skuren i bitar
- Till servering:
- 1 kruka färsk koriander, plockad
- 3–4 salladslökar, strimlade
- 1 1/5 dl pistagenötter
- limeklyftor
Gör så här
1
Lägg alla ingredienser till currypastan i en mixer, mixa till en slät pasta.
2
Skär kycklingfiléerna i 2–3 centimeter stora bitar. Lägg kycklingköttet i en bunke och blanda med
3
3 matskedar av den hemlagade currypastan och lite salt. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
4
Hetta upp 1 matsked olja i wok eller panna, häll i resten av currypastan, och rör om. Tillsätt kokosmjölken och låt koka i cirka tio minuter. Lägg i kycklingfiléerna och koka tills kycklingen är precis färdig rakt igenom, cirka 5–7 minuter. Smaka av med fisksås. När någon minut av koktiden återstår ska paprikabitarna i.
5
Servera kycklingcurryn i skålar, med ris, färsk koriander, salladslök, hackade nötter och limeklyftor.
Den hemlagade currypastan kan inte ersättas med samma mängd köpt currypasta. Dessutom varierar olika märken mycket i styrka.