Du behöver
- 165 g normalsaltat smör
- 200 g riven kokos
- rivet skal av 1 citron
- 30 g (1/2 dl) vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk malen ingefära
- 3 medelstora ägg
- 2 dl strösocker
- 250 g rabarber
- 1 tsk neutral olja
- 4 msk strösocker
- 3 dl (ca 100 g) lemon curd
Gör så här
1
Smält smöret, låt det svalna. Använd 1 msk av det till att smörja en pajform, helst med lös botten, cirka 28 cm i diameter. Lägg i ett bit bakplåtspapper, klippt efter botten, och smörj ovanpå den. Tag ett par msk av kokosen och skaka runt i formen tills den är kokostäckt.
2
Blanda citronrivet med resten av smöret. Blanda i annan bunke resten av kokosen med mjöl, bakpulver och ingefära.
3
Vispa ägg och 2 dl socker till tjockt pös, blanda ner det svalnade smöret. Rör ner kokosblandningen i äggpöset och låt dra medan ugnen blir 175 grader varm.
4
Grädda kakbottnen mitt i ugnen cirka 40 minuter, kolla med en sticka att kakan inte är kletig inuti. Tag ut och låt den stadga sig ett par minuter innan den stjälps upp på kakfat att svalna.
5
Skölj rabarbern och skiva den halvcentimetertunt, så behöver den inte skalas.
6
Olja en liten ugnsform och varva rabarber med strösocker. Ställ i 225 grader varm ugn och låt smälta 15 minuter. Tag ut och låt svalna.
7
Så här långt kan förberedas 1-2 dagar i förväg. Förvara kakan lufttätt och rabarbern täckt, i kyl.
8
Servering: Skeda rabarbersockerlagen över kakan på dess fat. Blanda 1/3 av rabarbern med lemon curd och bred på kakan, strö resten av frukten ovanpå. Kan förvaras täckt, i kyl, i timmar innan den ställs fram.
TIPS: Kokos och mjölmängd kan bytas mot totalt 3 dl vetemjöl.