Rucola- och sikromssallad

Du behöver 6 stora kvisttomater 1 kruka rucolasallat 2 msk hackad schalottenlök hackad gräslök 250 g sikrom 1 msk olivolja 2 krm salt Örtolja: färska...


4 portioner

Du behöver

  • 6 stora kvisttomater
  • 1 kruka rucolasallat
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • hackad gräslök
  • 250 g sikrom
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • Örtolja:
  • färska örtkryddor, t. ex. dill, persilja, basilika, timjan
  • 1/4 vitlöksklyfta
  • 1/2-1 dl olivolja
  • Lime-crème fraîche:
  • 1 dl crème fraîche
  • lite rivet skal av 1/2 limefrukt
  • salt
  • några gräslöksstrån

Gör så här

1
Skålla, skala och skär tomaterna i halvor och gröp ur dem.

2
Vänd ihop sallatsblad, lök, lite gräslök och ungefär hälften av sikrommen med olja, blandad med salt.

3

4
Platta till tomathalvorna och lägg ihop tre med sallad i två lager till varje portion på tallrikar. Fördela resten av sikrommen så att den faller ner under översta tomathalvan. Se bild.

5

6
Örtolja: Mixa/finfördela blandade örtkryddor med vitlök och olja. Droppa örtoljan på översta tomathalvan (Magnus Ek doserar oljan ur en liten plastflaska med pip) och gör några oljestreck på tallriken.

7

8
Vispa crème fraîchen styv, blanda i rivet limeskal och smaka av med salt. Skeda över grädden i en spritspåse. Spritsa en limegrädde-sträng tvärs över varje tallrik. Garnera med gräslök. Klart att servera.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top