Du behöver
- 6 stora kvisttomater
- 1 kruka rucolasallat
- 2 msk hackad schalottenlök
- hackad gräslök
- 250 g sikrom
- 1 msk olivolja
- 2 krm salt
- Örtolja:
- färska örtkryddor, t. ex. dill, persilja, basilika, timjan
- 1/4 vitlöksklyfta
- 1/2-1 dl olivolja
- Lime-crème fraîche:
- 1 dl crème fraîche
- lite rivet skal av 1/2 limefrukt
- salt
- några gräslöksstrån
Gör så här
1
Skålla, skala och skär tomaterna i halvor och gröp ur dem.
2
Vänd ihop sallatsblad, lök, lite gräslök och ungefär hälften av sikrommen med olja, blandad med salt.
3
4
Platta till tomathalvorna och lägg ihop tre med sallad i två lager till varje portion på tallrikar. Fördela resten av sikrommen så att den faller ner under översta tomathalvan. Se bild.
5
6
Örtolja: Mixa/finfördela blandade örtkryddor med vitlök och olja. Droppa örtoljan på översta tomathalvan (Magnus Ek doserar oljan ur en liten plastflaska med pip) och gör några oljestreck på tallriken.
7
8
Vispa crème fraîchen styv, blanda i rivet limeskal och smaka av med salt. Skeda över grädden i en spritspåse. Spritsa en limegrädde-sträng tvärs över varje tallrik. Garnera med gräslök. Klart att servera.