Du behöver
- 1 1/2 kg ekologiskt lammkött med ben, i bitar (t ex lägg, stek eller bog)
- olivolja
- salt och peppar
- 2 1/2 dl torrt vitt vin
- 1 purjolök eller 4 salladslökar
- 100 g spenat
- 1 dl finskuren dill
- saften från en citron
- 1 msk maizena
Gör så här
1
Bryn lammköttet i olivolja i en stor gryta, salta, peppra och häll på vitt vin. Ansa purjon och skär den i bitar och lägg i när vinet ångat bort. Tillsätt vatten så att köttet nästan täcks och låt puttra på svag värme i 1 1/2 timme tills köttet känns mört och börjar släppa från benen.
2
Skölj spenaten och vänd ner den i grytan med lammköttet. Lägg i dillen och pressa citron över. Koka på svag värme ytterligare en kvart.
3
Blanda ut maizenan i 2 deciliter vatten och rör försiktigt ner det i lammspadet. Smaka av med salt och peppar och låt puttra vidare en kort stund innan du serverar.
Recept av Alexandra Pascalidou. Tips! En krämigare variant av grytan gör du så här: Vispa 2 äggulor med maizena och vatten. Ta 4–5 msk av spadet från lammet och rör försiktigt ner i ägg- och maizenablandningen. Blanda ner i lammgrytan igen. Låt inte koka mer.