Du behöver
- 1/2 dl olivolja
- 1 king solo-vitlök, riven
- 15–20 tjocka skivor ljust lantbröd, dygnsgammalt (1 1/2 cm tjocka)
- 8–10 stänglar salladslök
- 2 askar cocktailtomater
- 3 knippen rädisor
- 2 knippen grön sparris
- 300 g sockerärter
- 1 kruka oregano
- 1/2 dl olja
- 1/2 dl vatten
- 1/2 tsk honung
- 1 msk vit balsamvinäger eller citronsaft
- salt och svartpeppar
Gör så här
1
Dagen innan:
2
Värm ugnen till 250 grader, gärna med grillfunktion. Blanda olivolja och riven vitlök. Skär brödet i grova kuber och sprid ut på en ugnsplåt. Sväng runt med vitlöksoljan. Rosta mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Vänd då och då så de får jämn fin färg runt om.
3
Strimla salladslöken. Skär tomater och rädisor på mitten. (Lägg rädisorna i kallt vatten om du gör detta dagen innan) Bryt av den nedre delen på sparrisen. Koka sparrisen och sockerärter i saltat vatten i cirka 30 sekunder. Ta upp dem och kyl ner i iskallt vatten. Skär den kalla sparrisen i mindre bitar. Lägg de kalla grönsakerna i separata burkar och ställ in i svalen.
4
Hacka oreganon grovt och lägg i en mixerskål med olja, vatten, honung samt balsamvinäger eller citronsaft. Mixa samman med stavmixer, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Häll på burk med lock och ställ in i kylskåp.
5
Samma dag:
6
Blanda brödet med grönsakerna. Ringla lite av dressingen över strax före servering. Servera resten vid sidan om.