Brödsallad med vårprimörer och örtdressing

Du behöver 1/2 dl olivolja 1 king solo-vitlök, riven 15–20 tjocka skivor ljust lantbröd, dygnsgammalt (1 1/2 cm tjocka) 8–10 stänglar salladslök 2 askar cocktailtomater...

Tillagningstid: 35 minuter
20 portioner

Du behöver

  • 1/2 dl olivolja
  • 1 king solo-vitlök, riven
  • 15–20 tjocka skivor ljust lantbröd, dygnsgammalt (1 1/2 cm tjocka)
  • 8–10 stänglar salladslök
  • 2 askar cocktailtomater
  • 3 knippen rädisor
  • 2 knippen grön sparris
  • 300 g sockerärter
  • 1 kruka oregano
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk honung
  • 1 msk vit balsamvinäger eller citronsaft
  • salt och svartpeppar

Gör så här

1
Dagen innan:

2
Värm ugnen till 250 grader, gärna med grillfunktion. Blanda olivolja och riven vitlök. Skär brödet i grova kuber och sprid ut på en ugnsplåt. Sväng runt med vitlöksoljan. Rosta mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Vänd då och då så de får jämn fin färg runt om.

3
Strimla salladslöken. Skär tomater och rädisor på mitten. (Lägg rädisorna i kallt vatten om du gör detta dagen innan) Bryt av den nedre delen på sparrisen. Koka sparrisen och sockerärter i saltat vatten i cirka 30 sekunder. Ta upp dem och kyl ner i iskallt vatten. Skär den kalla sparrisen i mindre bitar. Lägg de kalla grönsakerna i separata burkar och ställ in i svalen.

4
Hacka oreganon grovt och lägg i en mixerskål med olja, vatten, honung samt balsamvinäger eller citronsaft. Mixa samman med stavmixer, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Häll på burk med lock och ställ in i kylskåp.

5
Samma dag:

6
Blanda brödet med grönsakerna. Ringla lite av dressingen över strax före servering. Servera resten vid sidan om.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top