Malfatti

Du behöver 250 g spenatpellets tinade 1 st lök liten gul 25 g smör 150 g kesella 50 g Parmesan i bit 2 st ägg...


4 portioner

Du behöver

  • 250 g spenatpellets tinade
  • 1 st lök liten gul
  • 25 g smör
  • 150 g kesella
  • 50 g Parmesan i bit
  • 2 st ägg
  • 1 st äggula
  • 0.75 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar nymalen
  • 2.5 krm muskotnöt nyriven
  • 3.5 dl vetemjöl
  • vatten salt
  • smält smör parmesan, pinjefrön till servering

Gör så här

1
Krama vattnet ur spenaten, det går lätt med hjälp av en sikt och en sked att pressa med. Hacka löken mycket fint och fräs den med smör i mikron, cirka 30 sekunder på högsta effekt, tills den blivit mjuk och genomskinlig. Blanda lök och spenat med kesella och riven parmesan i en stor bunke, använd gärna elvispens degkrokar. Arbeta i äggen ett och ett, så äggulan. Strö i salt och kryddor under tiden och blanda slutligen i mjölet, lite i taget.

2
Arbeta till en hanterlig deg.

3
Koka upp 2 liter vatten med 4 tsk salt i en vid kastrull. Forma 16-18 ovala degbullar med hjälp av två matskedar. Sjud några i sänder i knappt kokande vattnet, tag upp med hålslev när de flyter upp efter några minuter.

4
Servera med smält smör, mera riven parmesan, pinjefrön och eventuellt rökt skinka eller lax.


Kommentar:
Malfatti betyder misslyckade, så man undrar hur de egentligen skulle ha blivit. För något mera lyckat än de charmiga, mäktigt läckra ost- och spenatknödlarna från mellersta Italien kan knappast tänkas.
Tips! Använd teskedar vid formandet. Det blir dubbelt så många malfatti att servera som tillbehör till stek eller snacks på gaffel till ett glas vin.
Vinet bör vara ett medelfylligt, friskt rött, som toscanska Leonardo (SB 6915, 65 kr).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top