Du behöver
- 500 g strömmingsfilé
- 1/2 dl socker
- 1 1/2 msk salt
- 5 dl vatten
- 2 dl ättika
- 1 1/2 dl creme fraiche
- 1 1/2 dl majonnäs
- 2 krukor körvel, blad och stjälkar
- 2 msk skuren gräslök
- det rivna yttersta skalet av 1 citron
- salt och svartpeppar
Gör så här
1
Dra skinnet av strömmingen. Vispa socker, salt, vatten och ättika tills sockret och saltet löst sig. Lägg i strömmingen och låt grava i kylen i 6–8 timmar tills strömmingen vitnat. Häll bort lagen.
2
Kör creme fraiche och majonnäs med körvel, gräslök och citronskal till en grön sås, eller hacka körveln och blanda i tillsammans med gräslök och citron. Smaka av med salt och peppar och vänd i strömmingen. Låt stå 1–2 dagar i kylen före servering. Håller 10 dagar i kylen.