Lax med teriyakisås och kokt sparris

Du behöver Teryakisås 1 dl hönsbuljong 1.5 dl japansk soja 0.5 dl mirin (finns i de flesta mataffärer) 1 dl strösocker 1 msk vitt vin...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

Teryakisås

1 dl hönsbuljong
1.5 dl japansk soja
0.5 dl mirin (finns i de flesta mataffärer)
1 dl strösocker
1 msk vitt vin
majsredning

Lax

700 g laxfilé färsk, med skinn
chilisalt (eller salt + chiliflakes
vitpeppar nymalen
1 st citron
1 dl sesamfrön svarta och vita
1 kruka koriander till garnering

Sparris

500 g sparris färsk, vit eller grön
salt
0.5 st citron
1 msk strösocker
1 msk smör

Gör så här

1
Teryakisås Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka ihop på svag värme i 1 timme. Red eventuellt av med lite majsena. Låt kallna.

2
Laxen Skölj laxen i kallt vatten och dela den i fyra delar. Låt skinnet sitta kvar. Krydda med chilisaltet och peppra. Dela citronen och pressa över ena halvan. Strö på sesamfröna. Lägg laxbitarna på grillen med skinnsidan nedåt. Grilla dem i 7–8 minuter utan att vända. Skinnet blir lite bränt, dra av det innan du serverar. Pressa den andra citronhalvan över fisken strax före servering. Häll på den kalla teryakisåsen och garnera med koriander.

3
Sparris Skala sparrisen och koka upp lättsaltat vatten. Pressa i citronhalvan och tillsätt sockret och smöret. Låt sparrisen sjuda (inte koka) i 10–15 minuter.


Kommentar:
Ur boken ”Morberg grillar” av Per Morberg, Bonnier fakta, foto Martin Löf

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top