Grillad lax med salsa verde

Du behöver 1 rejäl bunt bladpersilja i lösvikt (ca 15 kvistar) 1 bunt dill i lösvikt, ca 10 kvistar 1 kruka gräslök 2 vitlöksklyftor 2...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 rejäl bunt bladpersilja i lösvikt (ca 15 kvistar)
  • 1 bunt dill i lösvikt, ca 10 kvistar
  • 1 kruka gräslök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk kapris
  • 1–2 msk citronsaft
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 1/2 dl olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar från kvarn
  • 800 g färskpotatis
  • dill till potatiskoket
  • 500 g laxfilé med skinnet kvar
  • 2 knippen färsk lök
  • 2 citroner

Gör så här

1
Börja med salsa verden. Plocka bladen av persilje- och dillkvistar och hacka dem fint. Hacka gräslöken. Lägg allt i en skål. Finhacka eller riv vitlöken, grovhacka kaprisen och tillsätt till örthacket. Häll i citronsaft och senap och rör om. Rör i olivoljan och smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer olivolja vid behov. Låt såsen stå och mogna medan du gör lax och potatis.

2
Tvätta och koka färskpotatisen i väl saltat vatten med dillkvistar.

3
Skär laxen i fyra bitar, salta och peppra och grilla den eller stek den i smör och lite olja i het stekpanna. Tillagningstid varierar beroende på laxfiléns tjocklek, se till att den inte går för länge på grillen eller i pannan. Grilla eller stek knipplök att servera till. Dela citronerna och lägg dem med snittytan på grillen någon minut. Det gör dem saftiga och lite sötare i smaken.

4
Servera laxen med färskpotatis, lök, citronhalvor och salsa verde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top