Du behöver
- 1 rejäl bunt bladpersilja i lösvikt (ca 15 kvistar)
- 1 bunt dill i lösvikt, ca 10 kvistar
- 1 kruka gräslök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk kapris
- 1–2 msk citronsaft
- 1 msk dijonsenap
- 1 1/2 dl olivolja
- flingsalt
- svartpeppar från kvarn
- 800 g färskpotatis
- dill till potatiskoket
- 500 g laxfilé med skinnet kvar
- 2 knippen färsk lök
- 2 citroner
Gör så här
1
Börja med salsa verden. Plocka bladen av persilje- och dillkvistar och hacka dem fint. Hacka gräslöken. Lägg allt i en skål. Finhacka eller riv vitlöken, grovhacka kaprisen och tillsätt till örthacket. Häll i citronsaft och senap och rör om. Rör i olivoljan och smaka av med salt och peppar. Tillsätt mer olivolja vid behov. Låt såsen stå och mogna medan du gör lax och potatis.
2
Tvätta och koka färskpotatisen i väl saltat vatten med dillkvistar.
3
Skär laxen i fyra bitar, salta och peppra och grilla den eller stek den i smör och lite olja i het stekpanna. Tillagningstid varierar beroende på laxfiléns tjocklek, se till att den inte går för länge på grillen eller i pannan. Grilla eller stek knipplök att servera till. Dela citronerna och lägg dem med snittytan på grillen någon minut. Det gör dem saftiga och lite sötare i smaken.
4
Servera laxen med färskpotatis, lök, citronhalvor och salsa verde.