Du behöver
- 1 kg utskuren fläskkotlettrad
- Marinad:
- 3 msk honung
- 1/2 msk soja
- 1/2 pkt saffran (0,25 g) eller 1 tsk gurkmeja
- 1 msk pressad citron
- 1/2 tsk kanel
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 liten påse flagad mandel
- Sås:
- 5 dl sky samt buljong av kalvfond
- 1 dl mellangrädde
- 2 msk maizena
- salt, peppar
- Couscous:
- 5 dl couscous
- 5 dl grönsaksbuljong (vatten + tärning)
- 1 röd paprika
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- smör
- salt
- peppar
Gör så här
1
Blanda marinaden i en plastpåse. Lägg ner köttet och låt marinera cirka 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg köttet på ett fat och stick in en köttermometer. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar cirka 70 grader, cirka 1 1/2 timme.
2
Rosta mandeln lätt i en torr stekpanna.
3
Ta vara på skyn från köttet och häll den i en kastrull tillsammans med fond och vatten så det blir 5 deciliter. Tillsätt grädden blandad med maizena. Vispa och låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar.
4
Häll couscous och buljong i en kastrull. Koka upp och ta sedan av kastrullen och låt couscousen svälla under lock i 5 minuter. Hacka paprikan och löken i små bitar. Finhacka vitlöken, stek paprika, lök och vitlök knappt mjukt i smör. Salta och peppra. Blanda med couscous.
5
Skär köttet i skivor och strö över mandeln. Servera köttet med grönsakscouscous och sås.