Fisksoppa utan fisk

Du behöver 2 st purjolök 1 st lök stor gul 1.5 st vitlöksklyftor 2.5 msk olivolja 1 pkt krossade tomater (500 g) 1 st fänkål...


4 portioner

Du behöver

  • 2 st purjolök
  • 1 st lök stor gul
  • 1.5 st vitlöksklyftor
  • 2.5 msk olivolja
  • 1 pkt krossade tomater (500 g)
  • 1 st fänkål liten finhackad färsk
  • 1 tsk apelsinskal
  • 1 st lagerblad
  • 1 pkt saffran
  • 1 l vatten + 2 fiskbuljongtärningar
  • 4.5 st potatis tunt skivade
  • 1.5 tsk salt
  • 2.5 krm svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré

Att komplettera med:

4 st brödskivor rostade vita
2 dl ost nyriven
1.5 dl crème fraîche eller majonnäs med vitlök

Gör så här

1
Snitta, skölj och skiva purjon. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt i oljan i en stor kastrull. Tillsätt krosstomater, fänkålshack, rivet apelsinskal, lagerblad, saffran, vatten och buljongtärningar. Koka upp och sjud soppan. Tillsätt potatis. Sjud sakta tills potatisen är mjuk och har kokat sönder. Smaka av med salt, peppar och tomatpuré.

2
Servera soppan het med tärnat rostat bröd, riven ost och lite crème fraîche eller vitlöksmajonnäs.


Kommentar:
Det verkar inte klokt att laga en fisksoppa utan fisk, men denna brukar kallas “Fattigmans bouillabaisse”. En mycket enkel variant av den franska, påkostade soppan med mycket fisk och skaldjur. I den enklare ingår en hel del av kryddor och grönt som ska finnas i en bouillabaisse. Men inte fisk och skaldjur.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top