Rabarbersaft med kryddor

Du behöver 1 kg rabarber utan blad 4 dl vatten (4 kryddnejlikor eller kanelstångsbitar) Per liter avrunnen saft 6 dl (510 g) strösocker 1 rågat...

Tillagningstid: 75 minuter
1 portion

Du behöver

  • 1 kg rabarber utan blad
  • 4 dl vatten
  • (4 kryddnejlikor eller kanelstångsbitar)
  • Per liter avrunnen saft
  • 6 dl (510 g) strösocker
  • 1 rågat krm natriumbensoat

Gör så här

1
Skölj rabarbern noga och skär i centimeterskivor. Koka upp vattnet i syltgrytan, lägg i rabarber och vald krydda. Koka sönder under lock, krossa rabarbern mot grytans kanter.

2
Låt saften självrinna genom silduk en halvtimme. Mät den och blanda med socker i grytan. Låt koka 5–10 minuter på svag värme med locket på. Skumma av ytan. Rör ut natriumbensoat först i en kopp med saftskvätt, sedan i hela satsen.

3
Tratta upp på rena, heta flaskor, ända till kanten och förslut. Låt svalna, förvara mörkt och svalt.


Kommentar:
Tips: Byt rabarber mot sommaräppelklyftor, blåbär, hallon, plommon, vinbär, körsbär, jordgubbar eller krusbär. Skippa kryddorna och ta 3 deciliter vatten. Minska sockermängden till
5 deciliter per liter avrunnen saft. Ger cirka 1,5 liter färdig saft
(att späda med vatten 1:3).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top