Du behöver
- 1 kg rabarber utan blad
- 4 dl vatten
- (4 kryddnejlikor eller kanelstångsbitar)
- Per liter avrunnen saft
- 6 dl (510 g) strösocker
- 1 rågat krm natriumbensoat
Gör så här
1
Skölj rabarbern noga och skär i centimeterskivor. Koka upp vattnet i syltgrytan, lägg i rabarber och vald krydda. Koka sönder under lock, krossa rabarbern mot grytans kanter.
2
Låt saften självrinna genom silduk en halvtimme. Mät den och blanda med socker i grytan. Låt koka 5–10 minuter på svag värme med locket på. Skumma av ytan. Rör ut natriumbensoat först i en kopp med saftskvätt, sedan i hela satsen.
3
Tratta upp på rena, heta flaskor, ända till kanten och förslut. Låt svalna, förvara mörkt och svalt.
Tips: Byt rabarber mot sommaräppelklyftor, blåbär, hallon, plommon, vinbär, körsbär, jordgubbar eller krusbär. Skippa kryddorna och ta 3 deciliter vatten. Minska sockermängden till
5 deciliter per liter avrunnen saft. Ger cirka 1,5 liter färdig saft
(att späda med vatten 1:3).