Lingonpäron med vispgrädde

Du behöver 1 liter rensade lingon 6 dl vatten 6–8 svartpepparkorn 1/2 vaniljstång 2 1/2 kg päron, helst en fast sort citron(syra) 11 dl strösocker...

Tillagningstid: 90 minuter
15 portioner

Du behöver

  • 1 liter rensade lingon
  • 6 dl vatten
  • 6–8 svartpepparkorn
  • 1/2 vaniljstång
  • 2 1/2 kg päron, helst en fast sort
  • citron(syra)
  • 11 dl strösocker per liter
  • avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat
  • 3 liters burkvolym
  • vispad grädde

Gör så här

1
Koka upp lingonen med vattnet, pepparkorn och längssnittad, urskrapad vaniljstång och sjud tills bären gett från sig sin saft. Sila över i bunke och låt självrinna en halvtimme.

2
Skala päronen under tiden. Lägg i bunke med vatten och lite pressad citron (eller citronsyra), annars mörknar frukten. Mät saften, häll tillbaka den i grytan och tillsätt sockret i anpassad mängd. Koka upp och lägg ner så mycket frukt i taget att den får plats under ytan. Sjud päronen mjuka på låg värme, känn efter med sticka för lagom konsistens. Ta upp med hålslev och lägg i rena, heta glasburkar.

3
När alla päron kokat ska saften kokas upp, ytskummas och svalna. Rör ut konserveringsmedlet i en kopp av saften först och sedan i hela satsen. Häll saften över päronen, ända till burkranden. Täck med en bit plastfolie och skruva lock ovanpå när burkinnehållet är helt kallt. Förvara kallt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top