Äppelmos med lingon

Du behöver ca 2 kg Sävstaholm, Alice eller vit eller röd Astrakan 1–2 dl vatten (2 kanelstänger) Per kg äppelmos: 1 tsk askorbinsyra 4–6 dl...

Tillagningstid: 60 minuter
1 portion

Du behöver

  • ca 2 kg Sävstaholm, Alice eller vit eller röd Astrakan
  • 1–2 dl vatten
  • (2 kanelstänger)
  • Per kg äppelmos:
  • 1 tsk askorbinsyra
  • 4–6 dl strösocker
  • 1 rågat krm natriumbensoat

Gör så här

1
Skala, klyfta och kärna ur äpplena, lägg dem (med kanel om du vill) i rymlig gryta och slå på en bottenskyla vatten. Lägg på lock och koka upp på svag värme. Rör om emellanåt. Koka frukten mosig. Rör i askorbinsyra som håller moset ljust.

2
Väg moset och rör i lilla sockermängden. Smaka, och tillsätt mera socker efter tycke. Blanda ut konserveringsmedlet i en klick av moset, rör sedan noga ut klicken i hela satsen. Portionera ända till randen i heta, rena glasburkar. Förslut och låt svalna med burkarna upp och ner.

3
Med lingon: Rör ner ? deciliter lingon i 2 ? deciliter färdigt mos. Koka upp igen. Gott till stekt blodpudding med stekt fläsk, till stekt kassler och fläskstek. Förvara mörkt och svalt, med locket upp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top