Tillagningstid: 90 minuter
12 portioner
Du behöver
- 100 g smör
- 4 dl vetemjöl
- 1.5 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- 100 g mörk choklad
- 1 st ägg
- 3 dl mjölk
Topping:
100 g färskost
50 g smör
5 dl råsocker
Gör så här
Smält smöret i en övertäckt skål i mikron, cirka 35 sekunder på full effekt. Låt smöret svalna. Mät upp mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och kakao i matberedarskålen. Grovhacka chokladen. Lägg den med de torra ingredienserna i matberedaren. Mixa lätt samman. Vispa samman ägget tills det skummar lätt. Vispa ner det smälta smöret i äggskummet. Kör på halvfart, häll äggblandning och mjölk ner i de torra ingredienserna. Blanda till en fin smet. Klicka smeten i 12 muffinsformar som rymmer 1 dl. Grädda i 175 grader ca 10-15 minuter. Låt kallna. Vispa ihop färskost och smör med elvisp. Vispa ner råsocker flor eller florsocker. Kyl 30 minuter. Rör upp toppingen och spritsa på de kalla kakorna. Den behöver inte täcka hela ytan. Strö på garnering, bär, strössel, kanderade frukter etc. Sätt kakorna i kylen tills de ska serveras.