Du behöver

Pajdeg:

200 g vetemjöl (3 1/3 dl)
1 msk strösocker
2 krm salt
1 tsk kanel malen
125 g smör
2 msk vatten iskallt

Fyllning:

100 g mörk choklad grovhackad
50 g smör
3 st ägg
1 dl strösocker
0.75 dl ljust muscovadosocker
0.5 msk vaniljsocker
1 3/4 dl ljus sirap (ljus)
250 g pekannötkärnor
75 g mörk choklad grovhackad

Gör så här

1
Mixa mjöl, socker, salt och kanel blandat i matberedare med (plast)–knivarna i. Tillsätt smöret i stavar, mixa till grov smulighet. Skvätt i vattnet lite i taget medan maskinen arbetar. Sluta när degen fått smidig konsistens.

2
Tryck ut degen i pajform, cirka 28 centimeter i diameter, med mjölade händer, ända upp på kanten. Stötta kanten med vikt alfolie. Nagga bottnen, låt gärna stå i kylen en timme. Förgrädda sedan 10 minuter i 200-gradig ugn. Ta ut, låt svalna, ta bort folien.

3
Smält 100 gram choklad med smöret i mikron, 1–2 minuter på högsta effekt. Rör blandningen jämn, låt svalna. Vispa äggen med strösocker, tillsätt vanilj- och muscovadosocker samt sirap. Rör sedan i den svalnade smälta chokladen.

4
Grovhacka hälften av nötterna. Strö choklad- och nöthack i pajskalet, fördela pekannöthalvorna snyggt ovanpå. Häll försiktigt på chokladsmeten över uppochnervänt skedblad.

5
Grädda mitt i 200-gradig ugn cirka 30 minuter tills fyllningen börjar stelna. Konsistensen ska bli som en kladdkakas. Eventuella sprickor går ihop när pajen svalnar. Låt kallna på galler, kyl gärna. Servera med rörd smetanaklick till (finns i Valios laktosfria sortiment) eller creme fraiche.

6
Kakan bör ätas samma dag eller frysas.