Du behöver
- 4 stora, syrliga äpplen
- 4 dl vatten
- 1 stor lök
- 1/2 dl socker
- 1 krm malda nejlikor
- 1/2 tsk grov och stark senap
- 1 tsk malen kanel
- 1/2 tsk salt
- 3/4 dl äppelcidervinäger
- tabasco
Gör så här
1
Skala äpplena och ta bort kärnhusen. Skär äpplena i grova klyftor och lägg i en kastrull med vattnet. Låt koka på mellanvärme i cirka 20 minuter eller tills nästan allt vatten kokat bort. Rör om då och då.
2
Pressa de kokta äpplena genom en finmaskig sil. Häll i lite i taget i silen och rör om med baksidan av en träslev.
3
Häll tillbaka det som du får ut genom silen i kastrullen. Skala löken och riv den på den fina delen av ett rivjärn. Tillsätt detta och resten av ingredienserna till äppelmoset och låt koka samman i någon minut. Tillsätt eventuellt ytterligare lite vatten om ketchupen känns för fast. Häll i en rengjord burk och låt svalna. Sätt på tättslutande lock och förvara i kylskåp där den håller sig i drygt två veckor.