Du behöver
- 50 g smör
- 5 dl mjölk eller filmjölk
- 1/4 paket jäst (25 g)
- 1/2 tsk salt
- 1 msk sirap
- 2 1/2 dl fint kornmjöl
- 1/2 tsk hjorthornssalt
- 6–7 dl vetemjöl
Gör så här
1
Smält smöret och blanda med mjölk eller filmjölk till en fingervarm (37 grader) degvätska. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt och sirap. Blanda kornmjöl och hjorthornssalt och arbeta slutligen ner detta och vetemjöl till en jämn deg.
2
Dela degen i 10–12 bullar. Kavla ut varje bulle till en rund platta som är cirka 1/2 centimeter tjock.
3
Värm upp en stekpanna, helst gjutjärn, på spisen på mellanvärme. Strö lite mjöl i pannan och grädda tunnbröden ett i taget i 1– 1 1/2 minut på varje sida. Låt svalna under bakduk.