Du behöver
- 1 kg blåmusslor
- 1/2 gul lök
- 1 msk olivolja
- 1 1/2 dl torrt vitt vin
- 4 msk solrosfrön
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 2 dl hackade örter (dill, persilja, gräslök, basilika)
- 100 g rumstempererat normalsaltat smör
- nymalen svartpeppar
- grovsalt
Gör så här
1
Skölj musslorna noga och avlägsna det lilla skägget som oftast sitter mellan skalhalvorna. Enklast är att dra bort det med hjälp av en skalkniv. Släng de musslor som är öppna och inte sluter sig när du knackar på dem, kassera trasiga musslor.
2
Skiva löken och fräs den i olivoljan i en stor kastrull på medelvärme. Höj värmen till max, lägg i musslorna och häll på vinet. Koka musslorna tills de öppnat sig, 3–5 minuter. Värm ugnen till 250 grader grill.
3
Rosta solrosfröna i torr stekpanna, låt svalna och hacka grovt. Blanda med vitlök, örter och smör, krydda med svartpeppar. Lossa musslorna ur skalen och lägg tillbaka dem i en skalhalva, små kan läggas två och två. Lägg dem i en ugnsfast form bottnad med grovsalt. Klicka lite av smöret på varje mussla och ställ in.