Du behöver
- 1 lime + 1 till servering
- 2 tsk asiatisk fisksås
- 1 msk sesamolja
- 1 msk rapsolja
- 1/2 röd chili, skivad
- 1 vitlöksklyfta, fint hackad
- 1 kg blåmusslor
- 1/2 gul lök, skivad
- 1 msk rapsolja
- 1 1/2 dl torrt vitt vin
- 50 g mizunablad
- (eller annan sallad)
- 1 morot, strimlad
- 1 1/2 dl böngroddar
- 15 g ärtskott
- bladen från 1 kruka koriander, grovt hackade
- 2 msk rostade sesamfrön
- salt
Gör så här
1
Riv det yttersta gröna skalet på limen, pressa saften ur halva. Häll skal, saft, fisksås, sesamolja och rapsolja över chili och vitlök i en skål, låt dra i minst 15 minuter. Skölj musslorna noga och avlägsna det lilla skägget som sitter mellan skalhalvorna. Enklast är att dra bort det med hjälp av en skalkniv. Släng de musslor som är öppna och inte sluter sig när du knackar på dem, kassera trasiga musslor. Fräs löken i botten på en stor kastrull i någon minut, släng i musslor och häll på vin. Sätt på lock och koka tills musslorna öppnat sig, 3–5 minuter. Lyft upp musslorna på ett fat och låt svalna. Plocka dem ur sitt skal, spara några med skalet kvar som garnityr.
2
Vänd ihop grönsaker, plockade musslor och koriander med dressingen. Servera i glas eller små skålar, garnera med musslor i skal och strö över rostade sesamfrön. Häng en limeklyfta på kanten.