Du behöver
- 125 g rumsvarmt smör
- 55 g (3/4 dl) florsocker
- 30 g (3/4 dl) mörk kakao
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 150 g (2 1/2 dl) vetemjöl
- 1 burk (320 g) lemon curd
- rivet skal av 1 apelsin
- 225 g nytinade havtorn
- 4 äggvitor
- 200 g strösocker
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader, kläm fast bakplåtspapper i bottnen på en stor springform/pajform och klipp bort överflödigt papper. Smörj dessutom botten och kanter med 10 gram av smöret.
2
Mixa smör, socker, kakao och salt väl blandat i matberedare med plastkniven i, cirka 1 minut. Mixa i mjölet lite i taget till smulig deg. Tryck ut degen i bakformens botten med knuten hand, alfoliestötta kanterna, pricka och grädda 15 minuter. Ta ut, låt svalna, ta bort folien. (Kan gräddas ett par dagar i förväg, täck och ställ i rumsvärme.)
3
Någon timme före servering: ugnstempen till 200 grader. Blanda citronkrämen med apelsinriv, vänd försiktigt i bären. Bred jämnt över pajbotten. Vispa äggvitorna till hårt skum med helt fettfria redskap och bunke (annars höjer sig inte äggpöset). Vispa i sockret lite
4
i sänder. Klicka och jämna smeten över havtornskrämen. Grädda cirka 8 minuter mitt i ugnen. Ta ut, låt svalna av.
5
Tips: Hoppa över marängvispning och gräddning. Ersätt med
6
färdigköpta pyttemaränger, tätt placerade över bärkrämen före
7
måltiden, så att de hinner bli lite sega.