Havtornsmarängpaj med chokladbotten

Du behöver 125 g rumsvarmt smör 55 g (3/4 dl) florsocker 30 g (3/4 dl) mörk kakao 1 krm salt 1 tsk vaniljsocker 150 g...

Tillagningstid: 60 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 55 g (3/4 dl) florsocker
  • 30 g (3/4 dl) mörk kakao
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g (2 1/2 dl) vetemjöl
  • 1 burk (320 g) lemon curd
  • rivet skal av 1 apelsin
  • 225 g nytinade havtorn
  • 4 äggvitor
  • 200 g strösocker

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader, kläm fast bakplåtspapper i bottnen på en stor springform/pajform och klipp bort överflödigt papper. Smörj dessutom botten och kanter med 10 gram av smöret.

2
Mixa smör, socker, kakao och salt väl blandat i matberedare med plastkniven i, cirka 1 minut. Mixa i mjölet lite i taget till smulig deg. Tryck ut degen i bakformens botten med knuten hand, alfoliestötta kanterna, pricka och grädda 15 minuter. Ta ut, låt svalna, ta bort folien. (Kan gräddas ett par dagar i förväg, täck och ställ i rumsvärme.)

3
Någon timme före servering: ugnstempen till 200 grader. Blanda citronkrämen med apelsinriv, vänd försiktigt i bären. Bred jämnt över pajbotten. Vispa äggvitorna till hårt skum med helt fettfria redskap och bunke (annars höjer sig inte äggpöset). Vispa i sockret lite

4
i sänder. Klicka och jämna smeten över havtornskrämen. Grädda cirka 8 minuter mitt i ugnen. Ta ut, låt svalna av.

5
Tips: Hoppa över marängvispning och gräddning. Ersätt med

6
färdigköpta pyttemaränger, tätt placerade över bärkrämen före

7
måltiden, så att de hinner bli lite sega.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top