Du behöver
- 250 g vinblad färska eller konserverade
- 1 st gul lök finhackad
- 150 g köttfärs
- olja
- salt
- svartpeppar
- 150 g jasminris som kokas
- 0.5 tsk kanel
- 1 msk hackad persilja
- 1 st tomat hackad
- 1 st citron skivad
Till kokning:
olja
kokande vatten
Gör så här
1
Färska vinblad kokas i saltat vatten.
2
De konserverade kokas i enbart vatten. Ta upp och låt dem rinna av i ett durkslag. Lägg vinbladen med den blanka sidan ned.
3
Fräs lök och köttfärs i olja. Salta och peppra. Lägg i riset. Tillsätt kanel, persilja och tomat.
4
Lägg 1 tsk fyllning på vinbladets mitt. Vik bladet runt fyllningen. Placera dolmarna med skarven nedåt i en tjockbottnad gryta. Alla trasiga blad bör användas för att täcka pannans botten och dolmarna. Placera citronskivorna ovanpå dolmarna. Häll över olja och vatten så att allt täcks.
5
Lägg lock på grytan och låt allt koka långsamt i cirka 1 timme.
Passar till knytkalaset eller på buffébordet.