Du behöver
- 4.5 dl Ljummet vatten
- 1 pkt jäst (50 g)
- 1.5 tsk salt
- 0.75 dl brödsirap
- 1 st ägg
- 14 dl rågsikt
- 1 msk brödkrydda
Gör så här
Häll vattnet i en stor degbunke. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt, sirap och ägg. Blanda rågsikten med brödkryddor och arbeta in mjölet i vätskan. Arbeta degen smidig. Lägg bakplåtspapper i två formar om cirka 1 1/2 liter vardera. Forma degen till två limpor, lägg dem i formarna och sätt in på galler på nedre falsen i kall ugn. Sätt ugnstermostaten på 225 grader och grädda 35–40 minuter. Lägg ett papper över om färgen mörknar för tidigt. Limporna spricker något under gräddningen. Ta bröden ur formarna och låt dem kallna insvepta i handdukar.