Du behöver

  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1.5 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 st äggula
  • 150 g sötmandel skållad
  • 125 g smör mjukt
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1 st äggvita

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg vetemjöl, socker och smör i småbitar i matberedaren med plastkniven monterad. Snurra samman tills ingredienserna smular sig. Tillsätt då äggulan och arbeta vidare tills degen samlar sig som en boll.

2
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en pajform, 22 centimeter i diameter. Eller använd en form med löstagbar kant. Tryck ut eller kavla degen och klä pajformen. Ställ i kylskåpet medan fyllningen tillagas.

3
Mal mandeln med mandelkvarn. Rör smör och socker. Vispa samman ägg och äggvita till ett pös. Blanda alla ingredienser och bred ut smeten på mördegen i formen.

4
Grädda på nedre falsen 40–45 minuter till gyllene färg. Ta ut och låt kallna. Kakan kan garneras med spritsad glasyr på florsocker och citronsaft samt valnötsfyllda dadlar.