Du behöver
- 100 g hasselnötter
- 175 g mörk choklad, cirka 70 %
- 150 g (2 1/2 dl) vetemjöl
- 1/4 tsk salt
- 3/4 msk bakpulver
- 75 g smör
- 1 3/4 dl råströsocker
- 1 1/2 dl strösocker
- 1 ägg
- 1/2 msk vaniljsocker
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader. Mal först nötterna, sedan chokladen, bruten i bitar i mandelkvarn.
2
Blanda mjöl, salt och bakpulver i bunke. Elvispa smöret pösigt ett par minuter med båda strösockersorterna. Vispa i ägg och vaniljsocker.
3
Blanda mjölmix, nötflis och choklad i äggsmeten, som blir rätt fast. Rulla fyrtio matskedsstora kulor av degen, platta ut med fingrarna till knappt halvcentimetertjocka omkring 7 centimeters rundlar med ojämn kant, lägg på papprade plåtar.
4
Grädda mitt i ugnen 12–15 minuter till fin färg och doft. Låt kallna på galler, förvara i tät burk.