Du behöver

  • 1 pkt bacon 140 g
  • 1 st gul lök hackad
  • 300 g kycklinglever
  • 1 msk smör
  • 400 g nötfärs
  • 200 g blandfärs
  • 2 tsk salt
  • 2 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk grönpeppar
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 3 msk lingon eller lingonsylt
  • 1 dl torkad svamp trattkantareller eller svart trumpetsvamp, smulade

Gör så här

1
Stek bacon och lök tillsammans i fem minuter i torr stekpanna. Ansa levern från senor och stek den lätt i smör. Värm ugnen till 175 grader.

2
Lägg all köttfärs i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt och kör ett par varv så färsen blir till en boll. Tillsätt ägg och späd med grädden under gång. Tillsätt grönpeppar, vitlök, lingon och svamp, se till att det blir ordentligt blandat. Fyll smeten i en smord brödform (1 1/2 liter), tryck ner hela bitar av kycklinglevern. Ställ formen i långpannan och häll på ett par centimeter vatten. Grädda längst ner i ugnen i 75–90 minuter. Låt kallna i formen, skiva upp och servera med cornichoner eller inlagd gurka.