Du behöver

  • 150 g fläsk rökt, tärnat
  • 0.5 st purjolök
  • 1 msk smör
  • 1.5 dl crème fraîche
  • 0.5 dl mjölk
  • 2 tsk dijonsenap grovkornig, eller skånsk senap
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 4 bitar torskrygg à 170 g, gärna med skinnet kvar (eller vanlig torskfilé)
  • smör till stekning

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader. Knaperstek fläsket i torr panna, låt rinna av på ett kökspapper.

2
Klyv och skölj purjolöken. Skaka av vattnet och strimla den. Fräs den i smör utan att den tar färg någon minut. Rör ut med creme fraiche och späd med mjölken. Koka sakta 3–4 minuter, rör i senap och smaka av med salt och peppar.

3
Salta och peppra torskbitarna. Hetta upp stekpannan ordentligt, tillsätt smör och olivolja. Lägg i fisken med skinnsidan ner och stek den ganska hårt i 1–2 minuter. Vänd torsken och ställ in stekpannan i ugnen i 3–4 minuter till tors­ken är färdig.

4
Servera med purjolöken, fläsket och citronklyftor. Pressad eller kokt potatis är gott till.