Du behöver

  • 2 dl vispgrädde
  • 6 dl mjölk
  • 2 bitar kanelstång
  • 1 liten bit ingefära
  • 4 stjärnanis
  • 8 hela kryddnejlikor
  • 6 ägg
  • 1 dl + 3 dl strösocker
  • 4 msk vatten
  • 6–8 clementiner, skalade och delade
  • 1 msk smör
  • 2 msk strösocker
  • 1/2 dl glögg

Gör så här

1
Koka upp grädde och mjölk med kryddorna. Låt svalna lite. Vispa under tiden ihop ägg och 1 dl socker lätt. Slå gräddmjölken över äggblandningen under kraftig vispning. Låt dra 30 minuter, sila. Värm ugnen till 125 grader.

2
Smält 3 deciliter socker i en kastrull tills det blivit gyllenbrunt, tillsätt vatten och koka tills det löst sig och antagit simmig konsistens. Fördela karamellen i botten på 8 portionsformar.

3
Häll på äggsmeten. Ställ formarna i en långpanna och ställ in

4
i ugnen. Häll ett par centimeter vatten i långpannan. Baka puddingarna i 1–1 1/2 timme tills de stelnat helt. Låt svalna innan du skär lite med en kniv längs kanten och stjälper upp dem.


Kommentar:
Tillbehör: stek clementinerna i lite smör och socker så de karamelliseras en aning. Tillsätt glöggen som får koka in. Servera till puddingarna.