Du behöver
- 800 g lammfärs
- det yttersta skalet av 2 citroner, rivet
- det yttersta skalet av 2 lime, rivet
- 4 pressade vitlökar
- 2 dl hackat kryddgrönt som dill, persilja, krasse, gräslök
- 3 ägg
- 2 tsk salt samt peppar från kvarn
- 1 dl panko (asiatiskt ströbröd eller vanligt ströbröd)
- smör och olivolja till stekning
Gör så här
1
Arbeta ihop alla ingredienser till en jämn smet.
2
Rulla köttbullar och låt ligga
3
ett tag i kylen, gärna ett par timmar. Det är inte nödvändigt men konsistensen blir fastare.
4
Stek i brynt smör och lite olivolja på ganska hög temperatur, runt om i 5–6 minuter.
Tips! Servera en god olivsås till köttbullarna. Låt 2 1/2 deciliter turkisk yoghurt rinna av ett par timmar i ett kaffefilter. Blanda den avrunna yoghurten med 3 dl grovhackade kalamataoliver, lite nymalen svartpeppar och 1 msk hackad färsk mynta.