Du behöver
- 5 dl vatten
- 5 dl strösocker
- 1/2 cl citruslikör
- 1 msk hela korianderfrön
- 8 satsumas eller clementiner
- 50 g flagad mandel
- 50 g hackad mandel
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk ingefära
- 2 msk mjölk
- 1 msk sirap
Gör så här
1
Citrus:
2
Koka upp vatten och socker, likör och koriander, låt småkoka
3
5 minuter. Skala frukten och peta bort så mycket som möjligt av de vita hinnorna. Sjud hälften av frukten åt gången cirka 7 minuter i sockerlagen. Ta upp och låt kallna i låg, vid burk. Slå svalnad lag över, täck och kyl. Servera senast nästa dag med en sked korianderlag över och mandelflarn till.
4
5
Mandelflarn:
6
Värm ugnen till 200 grader. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 3 minuter under omrörning. Dra från plattan. Klicka en rågad tesked smet för varje kaka glest på papprade påtar, max 6 kakor på varje plåt så de inte flyter samman.
7
Grädda mitt i ugnen till fin färg cirka 10 minuter. Ta ut och låt svalna ett par minuter. Lossa kakorna med vass kniv och rulla ihop till rör, låt svalna. Förvara åtskilda på bricka.