Limegratinerat grönsaksspett

Du behöver Spett: 4 portioner 2 st röda paprikor 1 st aubergine 1 st squash 1 tsk salt 8 st champinjoner 4 st schalottenlökar 4...


4 portioner

Du behöver

Spett: 4 portioner

2 st röda paprikor
1 st aubergine
1 st squash
1 tsk salt
8 st champinjoner
4 st schalottenlökar
4 st tomater i halvor

Marinad:

1.5 dl olja
2 st limefrukt saften av
1 st vitlöksklyfta pressad
1 msk citronmelissblad hackade
2 krm salt
1 krm vitpeppar

Aïoli:

1 st äggula
2 tsk pressad citronsaft
1 tsk senap
1 krm salt
1.5 dl olja
1 st vitlöksklyfta pressad

Bakpotatis:

4 st bakpotatis
100 g ost t ex parmesan
basilika

Gör så här

1
Spetten: Skålla och skala paprikorna. Skär aubergine och squash i skivor och strö på salt. Låt skivorna ligga ett tag tills vattnet dras ur. Torka med kökspapper. Lägg hela eller halva champinjoner, lökar och tomater i en bunke. Blanda marinaden och häll över. Marinera en halvtimme. Trä sedan alla ingredienserna omväxlande på blötlagda träspett.

2
Aïolin: Blanda äggula, citron, senap och salt. Vispa i oljan, först droppvis, sedan i en fin stråle. Använd elvisp. Smaka av med vitlök.

3
Potatisarna: Skär ett kryss i potatisarna och baka dem 45-60 minuter i 225 grader i ugnen. Dela potatisarna på mitten och gröp ur inkråmet som läggs tillbaka lite fluffigt i skalen. Toppa med riven ost och strimlade basilikablad. Gratinera potatisarna i ugnen samtidigt som spetten grillas högt uppe under ugnsgrillen.


Kommentar:
Receptet kommer från herrgården vid Högbo Bruk och är komponerat av Anna Åberg och Anders Landblom. Klicka på länkarna för fler gröna julrecept!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top