Du behöver
- BOTTEN:
- 100 g smör
- 30 st pepparkakor
- 1 msk smör till formen
- FYLLNING:
- 3 ägg
- 1 ½ dl socker
- 200 gram philadelphiaost
- ev ½ gram saffran (kan uteslutas)
- 1 apelsin
- TOPPING:
- 2 dl creme fraiche
- ½ dl florsocker
- färska eller frysta hallon
- några blad citronmeliss
Gör så här
1
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Mixa eller mortla pepparkakorna till smulor. Blanda ner smöret med pepparkakorna till en smet.
2
3
2. Smöra en rund form, gärna teflon, med löstagbar kant och bred ut smeten. Förgrädda i 10 minuter.
4
5
3. Rör ihop ägg och socker och vänd ner philadelphiaosten och eventuellt saffran. Tvätta apelsinen och riv av ca 1 msk skal. Rör i apelsinskalet och pressa i 2 msk av juicen från apelsinen. Bred ut smeten i formen och grädda i ca 30 min.
6
7
4. Låt kakan svalna. Rör under tiden ihop creme fraiche och florsocker. Bred ut över kakan när den är sval. Ställ sedan kakan i kylskåpet i ungefär 1 timme.
8
9
5. Garnera efter egen inspiration, till exempel med hallon och citronmeliss. Och en sak till, den blir bara godare om den har fått stå till sig en dag.
374 KCAL PER PORTION
E% 5 procent protein, 62 procent fett, 33 procent kolhydrater