Du behöver
- 50 g vanlig jäst
- 1 ägg
- 2 dl rårörsocker
- 3 tsk nymalen kardemumma
- 1 liter kall mjölk
- 2–2 ½ liter ekologiskt vetemjöl
- 100 g smör
- 1 tesked salt, gärna havssalt
- kanel
- farinsocker
- TILL PENSLING:
- 1 ägg
Gör så här
1
1. Blanda jäst, ägg, rårörsocker och den nymalda kardemumman i en bunke.
2
3
2. Häll på mjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills degen känns smidig. Hyvla ner smöret med osthyvel. Arbeta degen smidig. Har du en hushållsassistent, arbeta degen i ca 10 min innan du tillsätter saltet. Arbeta degen tills den släpper från kanten.
4
5
3. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.
6
7
4. Häll upp degen på mjölat bord och dela i 4 lika delar. Vik ihop till 4 bollar som får vila i 10 min. Kavla ut varje del till en rektangel och pensla med smält smör. Pudra över farinsocker, kanel och sist lite rårörsocker.
8
9
5. Dela varje rektangel i 10 lika stora delar, vik ihop och snurra till bullar. Lägg på bakplåtspapper eller i formar och jäs till dubbel storlek ca 30 min.
10
11
6. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med rårörsocker. Grädda i 225 grader ca 10 min.