Du behöver
- 1 1/2 kg melon, t ex galia-, cantaloupe eller honungsmelon
- 2 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 ekologisk citron
- 2 dl turkisk yoghurt, eventuellt laktosfri matlagningsyoghurt
- 1 msk riven färsk ingefära
- 3 msk flytande honung
Gör så här
1
1. Skär ut små kulor av melonen med kuljärn eller skär melonköttet i kuber.
2
3
2. Koka upp vatten och socker och låt det sjuda till en simmig lag i cirka 4–5 minuter utan lock.
4
5
3. Tvätta citronen i varmt vatten och riv skalet fint.
6
7
4. Rör i citronskalet i lagen och låt den svalna helt. Häll lagen över melonklyftorna och marinera minst 1 tim i kylen.
8
9
5. Ta upp melonkulorna och låt dem rinna av i sil. Blanda yoghurt, ingefära och honung och servera till.
Receptet hämtat ur boken “Lätt som en plätt” av Liselotte Forslin & Ulrika Ekblom
269 KCAL PER PORTION
E% 6 proc protein, 18 proc fett, 76 proc kolhydrater