Du behöver
- 1 1/2 dl pintobönor, blötlagda under natten
- 4 msk olivolja
- 2 hackade gula lökar
- 4 skivade vitlöksklyftor
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tärnad morot
- 1 tärnad potatis
- 1 dl tärnad rotselleri
- 1 knippe grovt hackad persilja
- 500 g krossade tomater på tetra
- 1 msk socker
- salt och nymald
- svartpeppar
- 1 citron i klyftor till dekorering
Gör så här
1
1. Låt bönorna rinna av och lägg dem i en kastrull, fyll på ordentligt med vatten.
2
3
2. Låt koka upp, sänk värmen och sjud försiktigt under lock i ca 30 min, eller så länge att de fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.
4
5
3. Låt bönorna rinna av och skölj dem ordentligt under kallt vatten.
6
7
4. Hetta upp oljan i en vid panna och rör i lök och vitlök. När de är genomskinliga tillsätt chili, morot, potatis, rotselleri och hälften av persiljan.
8
9
5. Rör i bönorna, tomaterna och sockret, låt koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock, men inte så att det täcker helt. Sjud försiktigt i ca 20 min.
10
11
6. Salta och peppra. Lägg upp i en skål och låt svalna. Dekorera med citron.
216 KCAL PER PORTION
E% 13 proc protein, 46 proc fett, 41 proc kolhydrater.
Receptet kommer från boken “Meze Maritime” Bonnier Fakta.