Du behöver
- 2,5 dl italienskt (okokt) ris, t ex carnaroli, arborio eller vialone nano
- 2 dl tjock yoghurt, t ex turkisk, eventuellt laktosfri
- 1 dl florsocker
- 0,5 dl vaniljkräm
- 2 mogna aprikoser
- 1 mogen persika
- 1 dl finskuren honungsmelon
- 1 dl färska hallon
- 1 dl finskurna färska jordgubbar
- 1 dl färska blåbär eller björnbär
- 1 dl hasselnötter, pistaschmandel eller mandel
- 2–3 mandelskorpor
- 1 msk (akacia) honung
Gör så här
1
1. Koka upp cirka 6–7 deciliter vatten. Lägg riset i en kastrull. Slå på kokande vatten så att det täcker riset. Rör om. Fyll hela tiden på med varmt vatten allteftersom det kokar in i riset. Koka i 15–20 minuter tills riset känns mjukt.
2
3
2. Låt svalna och lufta riset med en gaffel så att det inte klibbar ihop. Ställ in i kyl.
4
5
3. Blanda det kalla riset med yoghurten, florsockret och vaniljkrämen. Häll blandningen i stora breda glas.
6
7
4. Fördela frukten skuren i mindre bitar och hela bär i glasen.
8
9
5. Garnera med hackade nötter eller mandel och krossade mandelskorpor.
10
11
6. Ringla lite honung över och servera.
511 KCAL PER PORTION
E% 8 procent protein, 27 procent fett, 65 procent kolhydrater
Receptet hämtat ur ” Italienska desserter” av Bo Hagström och Robert Maglia. ( Ica bokförlag 2009 )