Du behöver
- 1 kg potatis
- FYLLNING
- 1 dl gröna linser
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
- 1 dl torkade trattkantareller
- 1 gul lök
- 1 msk rapsolja
- 1 msk soja
- kryddpeppar
- 2 ägg
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- TILL KOKNING
- 4 liter vatten
- 1 msk salt
- TILLBEHÖR
- 4 msk smör
- lingonsylt
Gör så här
1
1. Koka potatisen. Skala och pressa den i en potatispress. Täck över och låt kallna.
2
3
2. Koka linserna i 2 dl vatten och en halv grönsaksbuljongtärning. Lägg i torkade trattkantareller i koket. Hacka och fräs löken i en lokal rapsolja.
4
5
3. Blanda ihop linserna, svampen och löken och koka in eventuellt spad. Ös på med soja och kryddpeppar så det blir riktigt starkt och salt.
6
7
4. Vispa upp äggen och blanda med potatis, vetemjöl och salt. Arbeta ihop degen utan att knåda. Dela den i 12 delar. Platta ut varje degbit, lägg i en stor klick fyllning och rulla ihop till bollar.
8
9
5. Koka upp 4 liter vatten med 1 msk salt. Lägg i sex kroppkakor. Låt sjuda tills de flyter och sedan 5 min. Ta upp med hålslev och koka resten. Smält smöret. Servera med lingon och smält smör.
10
11
Tips! Gör dubbel sats när du ändå håller på och frys in det du inte äter upp.
488 KCAL PER PORTION
E% 13 procent protein, 69 procent fett, 18 procent kolhydrater.
Recept: Staffan Lindberg, Pär Holmgren