Du behöver
- 1 dl vetekross
- 1 dl vatten
- 0,5 pkt jäst
- 3 dl vatten
- 1 msk rapsolja
- 6,5 dl vetemjöl med fullkorn (eller vanligt vetemjöl)
- 1 tsk salt
- 0,5 ägg
- flingsalt
Gör så här
1
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vetekross och vatten och låt det svalna något.
2
3
2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, rapsolja, det mesta av mjölet, vetekross och salt. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa 1 timme.
4
5
3. Dela degen i två delar och kavla ut varje till en cirkel. Skär ut tio snibbar av varje cirkel.
6
7
4. Rulla dem från den breda sidan mot den smala så att det blir gifflar. Lägg gifflarna på ett bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 30 minuter.
8
9
5. Pensla med uppvispat ägg och strö på flingsalt. Grädda i ca 10 minuter i ugnen.
81 KCAL PER GIFFEL
E% 12 procent protein, 15 procent fett, 73 procent kolhydrater