Du behöver
- 5 dl kokande vatten
- 4 dl havregryn
- 50 g jäst
- 0,25 dl rapsolja
- 2 tsk salt
- 1 msk socker
- 1 dl blandade frön – solrosfrö + linfrö + sesamfrö
- ca 350-400 g vetemjöl
- frön att strö över
Gör så här
1
1. Häll det kokande vattnet över havregrynen och låt gröten svalna tills den är fingervarm (37 grader).
2
3
2. Blanda i jäst, salt, rapsolja, socker och frön.
4
5
3. Tillsätt mjölet och bearbeta till en smidig deg, gärna i maskin. Degen ska vara fast.
6
7
4. Låt jäsa omkring en halvtimme.
8
9
5. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i tre delar som du formar runda. Platta ut de stora bullarna något och dela i fyra bitar.
10
11
6. Lägg bitarna på 2 plåtar med bakplåtspapper, spraja eller pensla på vatten och strö över riktligt med solrosfrön eller andra valfria frön.
12
13
7. Låt jäsa minst 1 timme i rumstemperatur. De ska vara ordentligt uppjästa!
14
15
8. Spraja eller pensla med rejält med vatten innan gräddningen. Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 15-20 minuter.
203 KCAL PER STYCK
E% 13 procent protein, 29 procent fett, 58 procent kolhydrater.