Flätade frallor

Du behöver 125 g smör 6 dl mjölk 1 pkt jäst (50 g) 1 msk strösocker 1 msk salt 1 kg vetemjöl (ca 17 dl)...

Tillagningstid: 90 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 125 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 kg vetemjöl (ca 17 dl)
  • 1 st ägg till pensling
  • 0.5 dl solroskärnor rostade

Gör så här

Smält smöret i mikron eller i en kastrull. Häll i mjölken så att den blir ljummen. Häll vätskan i matberedaren med plastkniven monterad. Smula ner jästen och snurra tills den löst sig. Tillsätt socker, salt och 16 dl vetemjöl. Spara resten till utbakningen. Arbeta ihop på medelhastighet. Knåda samman degen. Lägg i bunke, dofta över mjöl, täck med plast och bakduk. Jäs till dubbel storlek. Dela degen i fyra lika stora bitar. Trilla ut varje till en tunn längd, cirka 1 meter lång. Fläta längderna (se proffstipset till vänster), men inte för fast eftersom flätan ska jäsa upp. Dela den längden i småbullar genom att gnugga av knappt 10 centimeter långa bitar med handens kant. Lägg på papprad plåt. Jäs till dubbel storlek, 10–15 minuter. Pensla med ägg och strö på solroskärnor. Grädda mitt i ugnen i 200 grader cirka 20 minuter tills de får fin, gyllene färg. Bullarna kan frysas.


Kommentar:
Så här flätar du: Lägg längderna vid sidan om varandra, ta den yttersta vänstra längden och lägg över den närmaste, ta den yttersta högra längden och lägg under den närmas­te. Upprepa tills hela längderna är hopflätade.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top