Du behöver
- Pajdeg
- 3 dl dinkelsikt (alt glutenfri mix med fibrer)
- 75 g smör
- 1–2 msk iskallt vatten
- 1 dl kesella lätt
- Fyllning
- 350 g små broccolibuketter
- 1 liten röd eller orange paprika, ca 150 g
- 1 liten gul paprika, ca 150 g
- 1 påse babyspenat, 70 g
- ca 15 svarta, urkärnade oliver
- det som är kvar i kesellaburken
- 4 ägg
- 3 dl riven, lagrad parmesan
- ca 50 g chèvre eller fetaost
- några varv med saltkvarnen
- peppar
Gör så här
1
1. Kör snabbt ihop degen i matberedare. Tryck ut i en smord låg, vid pajform, 27 x 28 cm i diameter, och ställ i kyl någon timme att stadga sig.
2
3
2. Nagga botten och grädda 12–14 minuter i mitten av ugnen, halva tiden med folieremsa runt kanten så att degen inte kasar ner.
4
5
3. Förväll broccolin några minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av väl.
6
7
4. Kärna ur och strimla paprikan, och låt den mjukna några minuter i lite olja i varm panna. Tillsätt också spenaten och låt den “säcka ihop”.
8
9
5. Fördela grönsakerna och oliverna i pajskalet.
10
11
6. Kör ihop kesella, ägg och ost i matberedaren, salta lätt och fördela över pajen. Den som inte äter ägg byter ut dem mot sojamjöl.
12
13
7. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter till fin färg. Servera med sallad.
523 KCAL PER PORTION
E% 23 proc protein, 52 proc fett, 25 proc kolhydrater
Receptet är hämtat ur HÄLSAs kokbok “Grönt helt enkelt”.