Du behöver

  • 1 gul lök
  • 4 dl torkade gula ärter
  • 12 dl vatten
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 4 lagerblad
  • 5 potatisar
  • 2 tsk mejram
  • 1 msk timjan
  • 2 msk skånsk senap

Gör så här

1
1. Skala och klyfta löken. Koka upp lök, ärter, vatten, buljongtärningar och lagerblad. Ta bort de hårdsmälta ärtskal som flyter upp.

2

3
2. Skala potatisen och skär i stora bitar.

4

5
3. Vispa sönder ärterna lite när soppan kokat i 15 minuter. Lägg därefter i potatisbitarna och koka ytterligare 45 minuter. Om du använder en mjölig potatissort kommer bitarna att koka sönder. Använder du en fast potatissort blir de istället välkokta.

6

7
4. Krydda med mejram, timjan och senap.


Kommentar:
per portion 4 dl
593 kcal per portion
E% 27 procent protein, 23 procent fett, 50 procent kolhydrater.