Du behöver
- 1 gul lök
- 4 dl torkade gula ärter
- 12 dl vatten
- 3 tärningar grönsaksbuljong
- 4 lagerblad
- 5 potatisar
- 2 tsk mejram
- 1 msk timjan
- 2 msk skånsk senap
Gör så här
1
1. Skala och klyfta löken. Koka upp lök, ärter, vatten, buljongtärningar och lagerblad. Ta bort de hårdsmälta ärtskal som flyter upp.
2
3
2. Skala potatisen och skär i stora bitar.
4
5
3. Vispa sönder ärterna lite när soppan kokat i 15 minuter. Lägg därefter i potatisbitarna och koka ytterligare 45 minuter. Om du använder en mjölig potatissort kommer bitarna att koka sönder. Använder du en fast potatissort blir de istället välkokta.
6
7
4. Krydda med mejram, timjan och senap.
per portion 4 dl
593 kcal per portion
E% 27 procent protein, 23 procent fett, 50 procent kolhydrater.