Du behöver

  • DEG
  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 12 dl dinkelsikt
  • FYLLNING
  • 500 g grönkål
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 100 g soltorkade tomater
  • 4 dl vatten
  • örtsalt
  • svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche, eventuellt laktosfri
  • 15 skivor ost, eventuellt laktosfri
  • 1 ägg
  • 1 msk sesamfrön

Gör så här

1
1. Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt och dinkelsikt. Låt jäsa medan du gör fyllningen 30-60 minuter. Knåda sedan degen.

2
2. Hacka lök och grönkål. Fräs lök, grönkål och pressad vitlök i oljan.

3
3. Hacka tomaterna och blanda i. Slå över vattnet, salta och peppra och låt puttra 20-30 minuter. Ta bort locket de sista minuterna så att vattnet kokar bort.

4
4. Ta av grytan från plattan och blanda i crème fraiche.

5
5. Dela degen i 15 bitar och kavla ut till runda kakor. Lägg fyllning på den ena halvan, men lämna en eller ett par centimeter ut mot kanten. Avsluta med en ostskiva och vik ihop till halvmåneformade piroger. Tryck ihop kanterna.

6
6. Lägg pirogerna på en bakplåtspapperklädd plåt och låt jäsa i ungefär 30 minuter.

7
7. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda i 225 graders ugn i cirka 15 minuter.

8
Servera gärna med en god och vacker rödkålssallad.


Kommentar:
per pirog
307 kcal per portion
E% 13 procent protein, 37 procent fett, 50 procent kolhydrater.